Koirahoitola Hupi

Vietä enemmän vapaa-aikaa koiran kanssa – viisi vinkkiä

Kirenevä työtahti ja pitkät työmatkat vievät meidät yhä pidemmäksi aikaa pois kotoa ja samalla koiraystävämme jäävät yhä pidemmäksi aikaa yksin. Työpäivän ajaksi koiranomistajille on tarjolla ratkaisuksi koirahoitoloita, mutta miten käy vapaa-ajan ja harrastusten. Tässä muutama vinkki siihen, miten järjestät vapaa-aikasi niin, ettei harrastuksesi merkitse lisää yksinoloa lemmikillesi.

Liikunta

Kuntoilua harrastavan lemmikinomistajan kannattaa miettiä sellaisia kuntoilumuotoja, joita voi harrastaa myös kotona tai ulkona koiran kanssa. Yksinkertainen juoksu- tai kävelylenkki lähiluonnossa tekevät sekä koiran että omistajan iloiseksi. Koira pääsee purkamaan päivän aikana kertynyttä energiaansa ja käyttämään nenäänsä tutkiessaan tienoon uusia tuoksuja. Omistajakin nollaa ajatuksensa ja purkaa stressinsä luonnon keskellä.

Koiranomistajille on tarjolla myös ihan omia urheilulajeja, joita voi harrastaa yhdessä koiran kanssa. Kilpailullisimmat pääsevät mittelemään niissä myös kuntoaan ja taitojaan. Esimerkiksi agility sopii lähes kaikille koiraroduilla ja harrastuksen voi aloittaa helposti paikallisten koirayhdistysten harjoituksissa. Jos haluaa lajin, joka ei vaadi suurta välineistöä, on koirajuoksu eli canicross hyvä vaihtoehto. Laji vaatii hyvää kuntoa niin vetävältä koiralta kuin narunperässä juoksevalta omistajalta.

Ystävät

Kun pitkän työpäivän jälkeen haet koiran päivähoidosta ja haluat nähdä kavereitasi, sovi tapaamiset sellaisiin paikkoihin, joihin voit viedä myös koiran. Jos ystävälläsikin on koira, yhteinen lenkki tai vierailu mukavassa koirapuistossa on antoisaa aivan jokaiselle. Enenevässä määrin löytyy myös sellaisia kahviloita ja ravintoloita, jotka toivottavat myös nelijalkaiset ystävät tervetulleita. Ripeä lenkki ja mukavasti virikkeitä evääksi, ja koirasi jaksaa myös pitemmät sitsit. Jos kuitenkin suuntaat viihteelle pitemmällä kaavalla, kannattaa koira jättää suosiolla kotiin.

Pelit

Jos omistajan ajanvietteenä ovat pelit, ovat internet ja tietokoneet koiran parhaita ystäviä. Omistajan ei tarvitse lähteä kotoa, vaan pelaaminen onnistuu nykyisin tietokoneen, älypuhelin tai tabletin kautta. Olipa kiinnostuksen kohde sitten älylliset pulmapelit, vauhdikkaat ammuntapelit, rahapelit tai mikä muu näiden väliltä, kaikki ne löytyvät netistä. Pelisivustot kuten Aapeli tai Pelikone sisältävät satoja erilaisia pelejä ja rahapelien pelaamiseen apua tarjoavat sivustot kuten netticasinot.com.

Kun vietät peli-iltaa kotona, huomioi kuitenkin, että koirasi tarvitsee virikkeitä. Jos et juuri ole vetänyt pitkää lenkkiä koirasi kanssa, sinun kannattaa valmistaa koirallesi makupalojen etsintärata tai täyttää virikepallo maukkailla naksuilla. Näin koirallasi on yhtä kivaa kuin sinulla.

Matkailu

Matkailukaan ei välttämättä tarkoita eroa koirasta. Viikon aurinkoloman ajaksi toki on varmasti viisainta hankkia koiralla hyvä hoitopaikka, mutta kotimaan ja Euroopan matkat sujuvat mainiosti myös koiran kanssa. Koira kulkee mukavasti tutussa autossa, ja Suomestakin löytyy jo paljon hotelleja, jotka majoittavat mielellään myös koiria. Koiran mukaan tulo kannattaa ottaa puheeksi kuitenkin jo hotellivarausta tehdessä. Jos matkaan lähtee matkailuautolla tai asuntovaunun kanssa majoittuminen on vielä yksinkertaisempaa.

Ulkomaille matkustaessa on koiralle muistettava ottaa mukaan oma passi ja kohdemaan vaatimat rokotustodistukset. Lentomatka sujuu pieniltä koirilta matkustamossa isännän tai emännän jalkatilassa, kun taas suuret koirat matkustavat ruumassa omassa kuljetuslaatikossa.

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyöstä pitävän koiranomistajankaan ei tarvitse jättää lemmikkiään yksin kotiin. Tarjolla on useita vaihtoehtoja, jossa kanssaihmisiä voi auttaa yhdessä koiran kanssa. Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa koulutettuja koiria ja ohjaajia kutsutaan apuun mm. eksyneiden maastoetsintöihin. Metsästyskoiran kanssa jäljestystä harrastavat voivat puolestaan olla viranomaisten apuna loukkaantuneiden eläinten etsinnöissä.

Suuren ja vahvan koiran kanssa voi harrastaa vesipelastusta, jossa koira pelastaa veden varaan joutuneita. Tositoimiin vesipelastukoiria ei tosin vielä juurikaan kuitenkaan käytetä, vaan laji on lähinnä kilpailullinen. Kaverikoiratoiminta on sen sijaan mitä käytännönläheisintä auttamista. Koirat vierailevat ohjaajiensa kanssa erilaisissa laitoksissa ja tuovat iloa lapsille, vanhuksille ja kehitysvammaisille. Tämä on mainio yhteinen harrastus, jos koirasi on sosiaalinen ja rauhallinen eikä pane rapsutuksia pahakseen.